Daventry Hill School

This project is for a new build Special Needs School catering for 175 pupils, aged between four and eighteen with a range of profound and multiple difficulties, severe learning difficulties and autistic spectrum disorder. 

The steeply sloping and constrained site posed a challenge for a school of this size and with such exacting requirements. From the main entrance visitors are able to access the reception and café area which serves as an interface between public and pupils. 

The 2 storey design expands outwards and into the site as two wings either side of a double height central space which forms the secure heart and learning areas of the school. Access and security are key drivers and well defined secure lines and careful arrangement of facilities are essential in order to ensure the safety and well-being of pupils. 

The building and grounds are separated into distinct operational zones and yet importantly, the school can still be perceived as a single entity.

Play Video

Services
Architect & Lead Designer
Principal Designer

Client
Education Excellence for All
BAM

Value
£10m

Innovations
Potential Community Access to ‘heart’ Spaces.
Hydrotherapy Pool